top of page

Undgår vabler, mens du vandre


Vabler er et problem for alle vandrere. Alle har oplevet dem på et tidspunkt, og de kan ødelægge din dag. Ofte er de blot ubehagelige og gør en sjov vandretur til en elendig. Men nogle gange kan de blive så smertefulde, at du er nødt til at stoppe din vandretur helt.

Hvad er årsagen til vabler?

Vabler opstår, når der er tryk, friktion, fugt og/eller varme. For vandrere sker dette normalt, fordi vores fødder er for svedige, vores sko gnider og forårsager friktion, eller der er rynker i vores sokker.

Tryk: Et stramt sted i din støvle eller en rynke i din strømpe kan skabe et friktionstrykpunkt. Direkte friktion: Ethvert sted, hvor en forskydningskraft griber huden og glider, kan forårsage en vabel. Det kan ske inde i din støvlehæl. Til sidst skiller epidermis (øverste hudlag) sig, og væske kommer ind i rummet, hvilket forårsager en vabel. Fugtighed: Fugtigere hud er blødere hud, som er mere modtagelig for skader, når der opstår friktion.

Løsningen:

  • Brug de rigtige vandrestøvler, der beskytter og holder dine fødder tørre.

  • Spar ikke på sokkerne.

  • Hold snavs ude af dine vandrestøvler med lave gamacher.

  • Vær meget opmærksom på eventuelle hot spots. STOP og tag fat i det, så snart du er klar over det.

Vandrestøvler

Selv fantastisk pasforme sko skal være synkroniseret med dine fødder. Giv dig selv en chance og tag på små vandreture med nyt fodtøj. Hav et par ekstra sko med i din rygsæk, og hvis du føler et hot spot, så skift med det samme.


Hvis du snører dine støvler stramt, vil de sætte dem i stand til fuldt ud at omslutte din fod og holde den effektivt. Når du er på din vandretur, skal du ikke tøve med at stoppe for at binde dine snørebånd om, hvis du mærker støvlen gnide et vilkårligt sted på din fod. Hvis friktionen er i tæerne, stram snørebåndene foran på støvlen. For at stabilisere hælen strammes snørebåndene rundt om vristen og ved anklen. Selvom du lige er begyndt at vandre, er det aldrig spild af tid at stoppe op og stramme snørebåndene, hvis det forhindrer dig i at få en vable


Hold dine fødder rene og tørre. Hvis du mærker noget i din sko, så stop med at gå. Tøv ikke med at tage dine sko og sokker af og gnide dine fødder, når det er nødvendigt.

Vær meget opmærksom på, hvordan dine fødder føles, mens du vandrer. I det øjeblik du fornemmer et hot spot, STOP og tag dine støvler og sokker af. Hvis området er en smule rødt, så tør det af og påfør din foretrukne form for beskyttelse.

Sokker

Dine sokker er den direkte grænseflade mellem indersiden af dine sko og din hud. Ved at bruge højkvalitets sokker, der er designet til vandreture, øger du fodkomforten, samtidig med at du begrænser risikoen for vabler.


Hvis dine sokker bliver våde på grund af svedkirtlerne i dine fødder, er der en øget risiko for friktion og irritation, der fører til vabler. Naturlige materialer, såsom mohair, er ekstremt effektive til at transportere fugt, hvilket er at tage sveden væk fra din hud og sprede den.


At have et ekstra par sokker med dig er en anden god måde at reducere risikoen for vabler og holde dine fødder tørre.


Pro Tip

Hold regelmæssige hvilepauser for at tørre dine fødder i det fri, og skift til et par tørre sokker.


Beskæftiger sig med vabler, når du først har dem

Skal du lave en vabel eller lade den være? Juryen er stadig ude om denne. De fleste vandrere sværger ved at poppe og siger, at det reducerer tryk og hævelse. Lige efter en vabel er sprunget og renset, er smerten væk, og helingen kan begynde. Men dette åbner et sår for infektion. Sørg for at bruge masser af rene bandager og sanitære medicinske artikler til at rense dine vabler, før du prøver noget.


Vablerbind med puder og geler: Disse tilføjer et beskyttende lag for at forhindre en vabel i at blive værre. Puder giver dæmpning; geler beroliger området ved at køle det af.


Dræn vabler om nødvendigt: Undlad generelt at åbne en blister for at frigive væsken: Du skaber en chance for infektion, og du fjerner den beskyttelse og heling, som serummet giver. For at dræne en stor vabel, der er for smertefuld til at efterlade udrænet, skal du følge trinene nedenfor.

  • Vask blisteren og det omkringliggende område med antibiotisk sæbe.

  • Steriliser din nål med alkohol eller varme.

  • Indsæt nålen nær bunden af blisteren.

  • Klæd vabler på, som du ville gøre et sår, ved hjælp af antibiotisk salve og gaze eller et plaster.

Selvom det er sjældent, at en vabel bliver inficeret, er det vigtigt at holde et vågent øje med det.


Husk, det er bedre at forebygge end at helbrede.

.

bottom of page