top of page

Vandre alene - sammen med andre


Solovandringer kan være fantastiske og give dig en chance for virkelig at koble fra. Men der er også gode grunde til at vandre med en gruppe!


DELTE OPLEVELSER - Ofte forstærkes kampen på en stejl stigning, efterfulgt af følelsen af at have opnået noget og tilfredsstillelsen ved en smuk solnedgang, når oplevelsen deles med andre.

VENSKAB & KAMERATERI - At vandre med en gruppe giver dig tid til at lære andre ligesindede friluftselskende mennesker at kende, og det kan danne grundlag for nye venskaber eller styrke båndene til eksisterende venner.


SJOVT! - Det bedste af det hele er, at det kan være rigtig sjovt at vandre med en gruppe.

Antropologer beskriver det at gå som en dybt social aktivitet. Historien bekræfter dette: protester, parader, marcher og pilgrimsvandringer har eksisteret i århundreder som hyggelige lejligheder. At gå sammen giver tryghed og sikkerhed. Det stimulerer samtaler, fremmer relationer og cementerer venskaber. Det langsomme, velkendte tempo gør det unikt og uforligneligt inkluderende.


Solovandring er måske bedre til refleksion, men gruppevandring opfylder andre grundlæggende menneskelige behov. Menneskelig kontakt udløser en kaskade af velværekemikalier, neurotransmittere som dopamin og oxytocin, der beskytter os som en vaccine, nu og langt ind i fremtiden.


I løbet af de sidste par år, forværret af Covid-19-pandemien, er argumenterne for at være social vokset eksplosivt, bevist ikke kun af anekdotiske beviser, men af hundredvis af akademiske studier: gode sociale bånd betyder bedre fysisk, mental og kognitiv sundhed samt et langt liv.


Regelmæssige gåture i en gruppe forbedrer medlemmernes mentale sundhed. En undersøgelse af 1.843 medlemmer, der tilsammen gik i 74.000 timer, fandt et statistisk signifikant fald i følelsen af stress og depression blandt vandrerne, hvoraf mange også rapporterede om større tilfredshed.


Det langsomme rytmiske tempo, den koordinerede bevægelse og fraværet af øjenkontakt skaber en afslappet intimitet, som gør det lettere at dele og udveksle fortrolighed, tanker og ideer.


Den flydende aktivitet ved at vandre i en gruppe skaber en flygtig socialitet, som nu bliver betragtet som en af de primære faktorer, der gør det så terapeutisk at vandre i en gruppe. Når vi vandrer i en gruppe, glider vi frit mellem individer og samtaler, skifter, når vi skifter retning eller drejer om et hjørne, nogle gange taler vi eller nogle gange vandrer vi i stille synkronitet. Det er ikke som nogen anden social begivenhed. Det er en forbigående og let form for social begivenhed, som ikke er særlig intimiderende.


Følelsen af at være en del af et fællesskab handler ikke kun om at være en del af en flok, den omfatter også selve landskabet. Når vi går gennem et sted, forbinder vi os med det på en sanselig måde, vi hører, lugter, føler og endda smager.


I en undersøgelse, der involverede 1% af den voksne kvindelige befolkning i Australien, blev vandreture i grupper ofte opfattet som en kilde til psykologisk transformation og "følelsesmæssig redning", hvor samvær var en lige så afgørende faktor som landskabet.


Neurovidenskabsmanden Daniel Levitin siger, at vandreture, nye steder og friske ansigter holder vores hjerner unge - en gruppevandreferie kombinerer alle tre.


bottom of page